Πως αντιμετώπιζε η δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας τους τυράννους και όσους συνέπρατταν με τυράννους .

Πάνω σε αυτήν την μαρμάρινη στήλη οι αρχαίοι Αθηναίοι χάραξαν τον Νόμο κατά του Τυραννικού Πολιτεύματος το 337 περίπου π.Χ. για να διασφαλίσουν την δημοκρατία. 
 
Το ανάγλυφο στην κορυφή είναι αναπαράσταση της Δημοκρατίας η οποία στεφανώνει τον Δήμο, δηλαδή τον λαό. Η ανεπανάληπτης αξίας αυτή στήλη ευρίσκεται στο Μουσείο της Αγοράς στην Αθήνα και νομίζω ότι το Μουσείο αυτό θα πρέπει να το επισκέπτονται όλα τα Ελληνικά Σχολεία αφού προηγουμένως οι δάσκαλοι διδάξουν στα παιδιά πως ήταν στην πράξη η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα. Γιατί στο Μουσείο της Αγοράς ευρίσκονται οι αδιάσειστες, απτές μαρτυρίες της δημοκρατίας του καιρού εκείνου.

Το αρχαίο ελληνικό κείμενο της στήλης είναι σε ελεύθερη μετάφραση το ακόλουθο:

"Υπό την αρχοντία του Φρυνίχου, την πρυτανεία της Λεοντίδος φυλής, τη γραμματεία του Χαιρέστρατου του Αμεινίου από τις Αχαρνές, με ψήφισμα του Μενέστρατου του Αιξωνέα από τους προέδρους, και πρόταση του Ευκράτη του Αριστοτίμου από τον Πειραιά, με την αγαθή τύχη του Δήμου των Αθηναίων, οι νομοθέτες αποφάσισαν :

Eάν κάποιος επαναστατήσει εναντίον του Δήμου (δηλαδή του λαού) για να φέρει τυραννικό πολίτευμα, ή για να εγκαταστήσει τυράννους, ή εάν καταλύσει το Δήμο των Αθηναίων ή την Αθηναϊκή Δημοκρατία, εάν κάποιος σκοτώσει αυτόν που κάνει κάποια από αυτά (που προαναφέρθηκαν) δεν θα κατηγορηθεί από τον Δήμο. Και ο βουλευτής που ανεβαίνει στη Βουλή του Άρειου Πάγου, όταν έχει καταλυθεί ο δήμος, ή η δημοκρατία της Αθήνας, ή παραβρίσκεται στις συνελεύσεις, ή λαμβάνει αποφάσεις να θεωρείται άτιμος και αυτός και οι απόγονοι του, και η περιουσία του να δημεύεται και να αφιερώνεται στο θεό το ένα δέκατο. Αυτή η απόφαση να αναγραφεί σε δύο λίθινες στήλες, και να τοποθετηθεί η μια στην είσοδο του Βουλευτηρίου του Αρείου Πάγου, η άλλη στην Εκκλησία του Δήμου, για την αναγραφή δε να δοθούν στον ταμία του Δήμου δραχμές από τα κονδύλια του Δήμου για τα ψηφίσματα." 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου